חוק האלקטרוניקה – איפה זה תופס אותך?
חוק האלקטרוניקה נכנס לתוקפו ב- 1.3.14.
מי חייב בדיווח?
מה הדרך הנכונה ביותר להגיש את הדוח?
אילו סיכונים והפסדים עלולים לגרור דוחות שגויים או חמור מכך – אי הגשה?
על כך ועוד בכתבה הבאה.
חברים יקרים – אין ספק שהקינוח המתאים ביותר לחורף השחון שעבר עלינו הוא גזירה כמו חוק האלקטרוניקה, שרבים ציפו לו כמו שמצפים לשפעת קשה. ובכל זאת – החוק כבר כאן וזה אומר רק דבר אחד: צריך להתכונן.
החוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות נכנס לתוקף ביום 1/3/2014. בין מטרותיו ניתן לדבר על עידוד בשימוש חוזר בציוד אלקטרוני, צמצום כמות הפסולת האלקטרונית ומניעת הטמנתה, והקטנת ההשפעות השליליות על הסביבה. במשפט אחד: להפוך את הפסולת ממטרד למשאב.
המשמעות העיקרית עבור היצרנים, היבואנים ואפילו המשווקים של ציוד חשמלי ואלקטרוני היא העובדה שעם יישום החוק החדש האחראיות לפינוי פסולת אלקטרונית עוברת מהרשויות המקומיות, אליהם, וזאת ע"פ עקרון אחראיות היצרן. עקרון זה קובע כי ראוי להטיל את הנטל הכלכלי של התמודדות עם הבעיה של פגיעה באיכות הסביבה על הגורם האחראי לזיהום.
דרישות החוק מהיצרנים
• כבר בשנה הקרובה ידרשו היצרנים והיבואנים לעמוד ביעד מחזור של 15% מסך הציוד האלקטרוני והסוללות הנמכרים על ידיהם בשנה. יעד זה יעלה בהדרגה עד שנת 2021 ובסופו של דבר יעמוד על 50%.
• יצרן / יבואן של ציוד חשמלי ואלקטרוני, או של סוללות ומצברים יבצע מחזור ע"פ סוג המוצר לפי האחוזים הרשומים בחוק מסך כל מכירותיו באותה השנה.
• יצרן / יבואן של ציוד חשמלי ואלקטרוני ו/או סוללות ומצברים ידווח למנהל דיווח חצי שנתי ושנתי.
• יצרן ויבואן יכינו ויפרסמו הוראות לטיפול סביבתי ולהכנה לשימוש חוזר בציוד חשמלי ואלקטרוני לכל דגם של ציוד (חשמלי ואלקטרוני/סוללות ומצברים) שהם מוכרים בתוך שנה ממועד המכירה הראשון של כל דגם. פרסום ההוראות כאמור יעשה באופן שיהיה נגיש לכל אדם העוסק במיון, בהכנה לשימוש חוזר או בטיפול בפסולת ציוד וסוללות.
• על כל יצרן ויבואן של ציוד וסוללות בישראל להשלים התקשרות עם גוף יישום מוכר עד 1/3/2014.
איך אמור להיראות הדיווח?
הדיווח לחוק האלקטרוניקה צריך לכלול את הסעיפים הבאים:
1. פרטי הציוד שנמכרו (מס הפריטים, סוגיהם, משקלם, קבוצת הסיווג שאליה הם שייכים וכן מספר הסוללות/המצברים שהיו מורכבים בציוד).
2. משקל פסולת הציוד החשמלי והאלקטרוני שאספו בעצמם או באמצעות אחר וכן פרטי אחראים לפינו פסולת משווקים או אדם אחר שמהם נאספו.
3. מספר פריטי הציוד האלקטרוני שנעשה בהם שימוש חוזר או הכנה לשימוש חוזר מתוך הציוד החשמלי והאלקטרוני שנאסף (לפי סוג הפריטים, משקלם, קבוצות הסיווג שאליה הם משתייכים, שמו של האדם או התאגיד שאליו הועברו ופרטיהם).
4. משקל פסולת הציוד החשמלי והאלקטרוני שמחזרו או שהשיבו (פירוט אופן המחזור, פרטי מיתקן הטיפול).
5. משקל פסולת הציוד החשמלי והאלקטרוני שייצאו (המדינה שאליה יוצאה הפסולת, פרטי המתקן שאליו יוצאה הפסולת, סוג התהליך המבוצע בפסולת באותו המתקן).
6. הוראות לטיפול סביבתי ולהכנה לשימור חוזר בציוד החשמלי והאלקטרוני לגבי כל פריט בתקופת הדיווח.
הנה דוגמה סכמתית לדיווח תקין:
ומה קורה במידה והדיווח שגוי או שלא מדווחים כלל?
עסקים רבים מוצאים עצמם במצב של חוסר מוכנות לדיווח, עובדה הגוררת דיווחים לא נכונים, הנשענים על נתונים חסרים או לא מדויקים. יש לכך שתי השלכות אפשריות: האחת, הדיווח יצא על סכום גבוה מהסכום הריאלי לתשלום. במקרה כזה בית העסק נושא בהוצאה מיותרת ולחינם. במקרה ההפוך, בו העסק מדווח על מספרים הנמוכים מהסכום הריאלי שעליו לשלם, קיימת אפשרות לבדיקת העסק על ידי פקחי הרשות וקיים סיכון לתשלום קנס על דיווח שקרי.
כך או כך, על פי האמור בחוק: מי שלא יפעל בהתאם להוראות המדויקות והמפורטות בחוק ייקנס ואף יגיע למאסר. הפר אדם הוראה מהוראות לפי חוק זה, רשאי המנהל להטיל עליו עיצום כספי בסכום של עד 600,000 ₪
אז איך מתמודדים עם רוע הגזרה?
ראשית כל, במקום להתמרמר – זה הזמן להשתפר! קחו את חוק האלקטרוניקה כנתון קיים שיש להיערך אליו בצורה נכונה ומחושבת. איך שלא נסתכל על זה, החוק הזה הולך לשנות את סדרי העדיפויות של היצרנים והיבואנים, מאחר והוא הולך לשנות עלויות, וזה כבר אומר שצריך להתחיל להסתכל למציאות בעיניים ולהחליט איפה מורידים או מעלים מחירים, האם צריך לשנות יעדים וכולי.
זו לא אמירה יומרנית אם כי מציאותית מאוד. מרגע שהחוק נכנס לתמונה, משתנה גם גרף המוצרים הרווחיים ביותר, הרווחיים פחות, המשתלמים ביותר והמשתלמים פחות. וזה כבר חוק שאף בעל עסק לא יכול להתעלם ממנו.
אנחנו בחברת SG מלווים עסקים רבים ביישום חוק האלקטרוניקה, החל מייעוץ ומתן מידע עדכני ורלוונטי, דרך מידע לגבי חסכון בעלויות ומניעת קנסות וכלה בציוד העסק בתוכנת Pro-Pack – תוכנה ייעודית פרי פיתוח אישי המתאימה לניהול ולתפעול החוק.
לכל שאלה נוספת – צרו קשר טלפוני, או לחצו כאן להשארת פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
שי גליק 054-6748214