להעביר את המחסן ולהישאר בחיים

אודי, בעל חברה משגשגת לשיווק חלקי חילוף למכונות, זוכר את יומו הראשון של העסק – הלבטים, הקשיים, החששות וההתרגשות. עם זאת, האירוע שנחקק בזיכרונו יותר מכל התרחש דווקא מספר שנים אחר-כך, כשהעביר את מחסני החברה לאיזור אחר. על-אף שהעברת המחסן התנהלה כמו מבצע צבאי, זכור לו יום זה כטראומה – לו ולחברה כולה.

אודי אינו היחיד – בעלי חברות ומנהלי לוגיסטיקה רבים מעידים, כי יום העברת המחסן הוא שיאו של תהליך מפרך, מייגע ומסובך, וכי רק לאחר מעשה הבינו את משמעותו וחשיבותו לארגון. נכון, אין זה אירוע יומיומי, אך כשעולה הצורך להעביר את מחסן – צצים לפתע אתגרים מורכבים ומהותיים, הדורשים התייחסות רצינית וכובד ראש.

מתי תידרש חברה להעביר מחסנים – ולמה, בעצם, כה חשוב לעשות זאת נכון? המחסן הוא ליבת הארגון. כמו הלב, המספק דם לכל איברי הגוף, כך מספק המחסן את כל המוצרים והרכיבים – ותפקידו לעשות זאת ביעילות ובנוחות, מבלי לפגוע בתקינות הציוד ובהתנהלות הארגון.

ההחלטה על העברת המחסן תתקבל, לרוב, כתוצאה מצורך פיזי – בין אם כתוצאה מריבוי מוצרים (המחייב הגדלת שטח המחסן) ובין אם כתוצאה מהכורח לשנות מיקום (בשל עלויות שכירות, מרחק פיזי מהלקוחות וכיו"ב). בנוסף, לעיתים ההעברה היא צעד מתבקש בהתפתחות הארגון, במטרה להביא לשיפורו. במקרים אלו, יותר מכל, נדרשת מחשבה מעמיקה, שכן העברת המחסן "as is", בשיטת העתק-הדבק, לא תביא לתוצאה הרצויה ולא תשדרג בפועל את הפעילות העסקית.

לגבי דבר אחד אין ספק: בין אם המחסן מועבר בשלמותו ובין אם בתצורה חדשה, מדובר בטראומה ארגונית. יום ההעברה הוא מורכב ומייגע, ורגע הפעלת המחסן – הרגע בו הוא מתחיל לפעול במיקומו החדש ובמתכונתו המשופרת – מלווה תמיד ב'פרפרים בבטן' ובתקווה שהכל יתפקד כשורה. וכשזה לא קורה, עלולה ההעברה ליצור נזק עצום לארגון: קשיים תפעוליים, האטה בתנועה העסקית, פגיעה בשירות ללקוחות – ואף נזק כספי ארוך-טווח.

אז החלטתם להעביר את מחסני החברה – מה כדאי לקחת בחשבון? העברת המחסן היא תורה בפני עצמה. ישנם נושאים ושיקולים רבים שיש לתת עליהם את הדעת, ביניהם:

תכנון המחסן – חשוב לתכנן כיצד ייראה המחסן – מהו המידוף מתאים, מה רוחב המעברים הנדרש בין המדפים, אילו אמצעי שליפה כדאי להתקין, מה גודל השטחים התפעוליים וכיו"ב. זה נשמע מובן מאליו, אך בעלי עסקים רבים מתעלמים מצורך בסיסי זה.

מיקום הפריטים – מומלץ להחליט, עוד טרם ההעברה, מה יהיה מיקום הפריטים על המדף, תוך אבחנה בין פריטים איטיים ומהירים.
זרימת החומר – מה יהיה ה-flow (זרימת התנועה) במחסן? היכן יתחיל המחסנאי לנוע והיכן יסיים את הליכתו? כיצד ניתן לצמצם את מספר הצעדים המצרפי של העובדים?

מיקום המשרדים – מכיוון שהמשרדים משרתים את עובדי המחסן, הלקוחות והספקים כאחד, חשוב שמיקומם יקל, מחד, על המבקרים בהם – ושימנע, מאידך, מגורמים מפריעים מלהיכנס אליהם.

רצפה – היא מובנת מאליה אך בעלת חשיבות עצומה: רצפה שלא תתמוך במערכות לאורך זמן או שתישחק מהר, לא תשרת את המטרה ועלולה להוביל לעלויות לאורך השנים.

לסיכום: העברה נכונה של המחסן, תוך מתן מענה לכל הצרכים (שחלקם הוזכר לעיל), תביא לא רק למזעור הטראומה והקשיים הנלווים לתהליך, אלא גם למניעת נזקים בהווה ובעתיד -ולשדרוג משמעותי של הארגון כולו.

 

רוצה לדעת עוד על חוק האריזות ועל ניהול לוגיסטי חכם?
הירשם מטה למדריך המקוון "לוגיסטיקל" וקבל אליך לדוא"ל את כל המידע הדרוש לך. חינם וללא התחייבות.

 

דואר אלקטרוני *
שם *
טלפון נייד

למידע נוסף השאירו פרטים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם