אקסל נותן לך כנפיים
חברים יקרים, לא מדובר כאן במשקה האנרגיה XL, אם כי בתוכנת המדף של מייקרוסופט, זו שמגיעה עם כל מחשב ביתי סטנדרטי. מדובר בפלא של ממש, תוכנה בעלת יכולות פנומנאליות, שבמקרים רבים יכולה אף לשמש כתוכנה מובילה לניתוח פרמטרים חשובים בניהול שרשרת האספקה.
על חלקם כבר דיברנו בעבר ועל חלקם נדבר עוד בעתיד. ניתן להיכנס לאתר שלנו, לשוטט במדור המאמרים ולקבל סקירה מלאה של כל מה שהצגנו עד כה.
ברמה הבסיסית אקסל יכול לשמש את הארגון ככלי עבודה יומיומי. אך עם מאמץ קל יחסית ניתן להפוך אותו לכלי רב עוצמה עם יכולות מתקדמות. ברמה התפעולית, תוכנת אקסל יכולה להתממשק לכל תוכנת ERP קיימת. כך שניתן לחסוך כסף על רכישת תוכנות חדשות ואף לחסוך את הזמן הדרוש ללמידת תוכנות חדשות.
ברמה העסקית, תוכנת אקסל הופכת לכלי BI- Business Intelligence לכל דבר. כלומר, ניתן באמצעותה להפיק מידע משמעותי על העסק, היסטורי – עכשווי – ועתידי – באמצעות הצלבת מידע, שימוש בניתוחי פארטו ועוד.
Power Pivot – הנתונים קמים לתחיה
גרסת האקסל האחרונה שיצאה לאור כוללת גם תוספת נהדרת שעונה לשם Power Pivot. מדובר בממשק גרפי המאפשר למשתמש לקרוא את הנתונים שהוזנו למערכת באמצעות לוח מכוונים – dashboard, המתרגם את הנתונים היבשים לשעוני מכוונים, תרשימי עוגות, סרגלים ועוד.
המשמעות של ההדמיה הזו היא אדירה, מאחר וזו כנראה הדרך היחידה שבה אנחנו מסוגלים לקלוט כמויות גדולות כל כך של נתונים ולעבד אותם. לצורך הדוגמה, משתמש יכול לפתוח את תוכנת האקסל בבוקר ולקבל חיווי גרפי לגבי נתוני המלאי / מכירות של יום אתמול. פילוח לפי עובדים? לפי מוצרים? אין בעיה בכלל. האקסל והפאואר פיבוט יודעים לעשות זאת. חשבו כמה קל ונוח זה לראות ערך מוחלט מול העיניים ולהגיב עליו בהתאם – בזמן אמת כמעט.
הנה המחשה קצרה.
כך נתונים מספריים בקובץ אקסל הופכים לתצוגה גרפית ידידותית למשתמש (מתוך תוכנת Pro-Pack). הרבה יותר קריא ונגיש, לא?
העוזר הקטן של אקסל לשירותכם
אחת המטרות המרכזיות שהצבתי לעצמי במגזין לוגיסטיקל הייתה להנגיש את האקסל לקוראי המגזין ולהראות איך ניתן לבצע בקלות רבה מודלים שונים באמצעות שימוש בתוכנה. בשנה האחרונה ריכזנו כמה מודלים כאלה תחת הכותרת: Excel's Little Helper וסיפקנו הסבר פשוט לביצוע. ריכוז מסודר של המודלים הללו ניתן למצוא באתר של SGLog תחת קטגוריית מאמרים .
ספרות מפתיעה בנושא רכש ולוגיסטיקה
אני מוצא את עצמי קורא לא מעט ספרות מקצועית בנושא לוגיסטיקה, אבל הספרים שמשפיעים עלי יותר מכל (בהיבט המקצועי והאישי) הם דווקא ספרים מתחומי עניין אחרים, שמצאתי לנכון להטמיע מסרים עיקריים מתוכם בשיטות העבודה שלי. הפעם בחרתי להתמקד בשניים:
פור קוגניטו – פרופ' דוד פסיק
כאנשי לוגיסטיקה ורכש העוסקים ברצון לצפות תרחישים רבים ככל הניתן מראש. הספר "פור קוגניטו" של פרופ' דוד פסיק, בהחלט מספק נקודת מבט חדשה על היכולת שלנו לחזות את העתיד ולהיערך לו ואף מספק כלים מעשיים ליישם זאת.
"האדם העתידי משנה באופן ביולוגי את יכולתו לצפות את העתיד" – זה המסר העיקרי בספר זה שמסביר איך העולם הטכנולוגי שבו אנו חיים משנה גם את התודעה שלנו ואת היכולת שלנו לצפות את העתיד. אם היום יש לאדם ממוצע יכולת לראות שנה – שנתיים קדימה, האדם העתידני, בעתיד הנראה לעין, יוכל לצפות מהלכים 30 ו-40 שנה קדימה, באופן יומיומי כמעט.
הספר עצמו מכיל דפי עבודה למילוי, המאפשרים לקורא לתרגל את הנושא כבר היום. כיצד יתכן שנדע כבר היום איך יראו חיינו בעתיד? לטענת פרופ' פסיק, הטעות הגדולה ביותר שלנו היא שאנחנו חושבים שאירועים עתידניים מתרחשים בעתיד, אלא שהם באמת זורעים את זרעיהם היום ואולי אפילו כמה שנים קודם.
בסופו של דבר, פרופ' פסיק קובע כי כשאנו עוסקים בחקר העתיד, מטרתנו היא לשפר את תהליך קבלת ההחלטות בכל תחום מתחומי עיסוקיו של המין האנושי. חקר העתיד אינו משמש כדי לדעת מה ילד יום, אלא לדעת מהו הדבר הטוב ביותר שיש לעשות היום, כדי שהעתיד יאיר לנו פנים מחר.
מומלץ בחום!
רציונליות, הוגנות, אושר – דניאל כהנמן & עמיתים
האם אנחנו יצורים רציונליים כמו שהורגלנו לחשוב? אני מכיר לא מעט מנהלי לוגיסטיקה שהיו עונים "כן" מבלי לחשוב פעמיים, שכן מדובר באנשים שכלתנים עם רגליים על הקרקע. אך האם כל החלטה בנושא לוגיסטיקה היא רציונאלית? האם אנחנו מפעילים רגש או מניעים אישיים מבלי לשים לב לכך?
בספר מרתק המרכז מאמרים רבים שכתבו כהנמן (ועמיתים) מוצגים מקרים רבים בהם מצטיירת תמונה אחרת לגמרי.
הנה כמה דוגמאות מתקציר הספר: אישה שבבעלותה בקבוק יין ישן מסרבת למכור אותו תמורת 500 ש"ח לסוחר היינות השכונתי המעוניין בו. אם חלילה יישבר הבקבוק, לא תהיה מוכנה לשלם אפילו 300 ש"ח כדי לקנות בקבוק אחר כמותו. מנין נובע ההבדל? צרכנים כועסים כאשר בית עסק מעלה את מחירי המזגנים בעת שגל חום רצחני שוטף את הארץ, אך לא אכפת להם אם העלאת המחירים נובעת מהתייקרות עלויות הייצור. מנין נובע ההבדל? אנשים בטוחים שאם יזכו בפיס יהיו מאושרים יותר, אך מתברר שאלה שזכו בפרסים גדולים, עד מהרה חוזרים פחות או יותר לרמת האושר שבה חיו לפני הזכייה. מדוע לא הפכה אותם הזכייה למאושרים יותר?
דניאל כהנמן זכה בפרס נובל בכלכלה לשנת 2002. אף שהעבודה שזיכתה אותו בפרס נעשתה רובה ככולה בארץ, זאת הפעם הראשונה שהיא מוגשת לקוראים הישראלים בשפה העברית. רציונליות, הוגנות, אושר מביא מבחר מכתביו של כהנמן, שיש בו כדי להאיר את הנושאים שהתעניין בהם ושחקר אותם במשך שלושה עשורים. פרקי הספר השונים מכסים לא רק סוגיות ברציונליות – הנושא שזיכה אותו בפרס נובל, אלא גם בשאלת האושר ודרכי מדידתו, ובשאלה: מה נתפס כהוגן? סגנונו המרתק של כותבם עושה את הספר נגיש לכל אדם משכיל שאוהב לחשוב.
בקיצור – מרתק!
התוכנות שלא ידעת שאתה צריך
אני רוצה להציג בפניכם 2 תוכנות מדף נהדרות – שתיהן מתחום הרכש והלוגיסטיקה – הזמינות לשירותך גם בגרסה חינמית. מצרף לכם הסבר קצר על כל תוכנה וקישור להורדה. מעבר למה שכתוב כאן, אני זמין לכל שאלה. בהצלחה!
תוכנת ARENA
תוכנת ארנה היא תוכנת סימולציה נהדרת המאפשרת בניה של מודלים לפי פרמטרים של ניבוי. היא מסייעת להדגים, לנבא ולמדוד ביצועי מערכת או יעילות של תהליכים, מכונות, ואנשים, בהתאם לנתונים המוזנים בה. במילים אחרות, היא מאפשרת למשתמש לצפות את "מה אם…" לפני ש"מה אם…" מתרחש.
בעולם הלוגיסטיקה, תוכנת ARENA משמשת ככלי חשוב בכל פרמטר בשרשרת האספקה, משלב הייצור, דרך האריזה, השינוע ועד לחישובי הרכש והמלאי. היא תורמת ליעילות הארגונית בשני היבטים עיקריים: 1. בחינת הנתונים הקיימים לצורך שיפור ביצועים. 2. בחינת מקרים ותגובות, המאפשרים התמודדות טובה יותר עם ניהול משברים ואירועים בלתי צפויים.
קישור להורדה: http://www.arenasimulation.com/Arena_Home.aspx
תוכנת CRAFT
כמה פעמים יצא לכם להתלונן על כך שאין לכם מקום במחסן? או שלוקח לכם המון זמן למצוא בו פרטי מסוים? ובכן… אולי תוכלו להיעזר בתוכנת CRAFT המתאימה לארגון ולסידור נכון של מחסנים, בהתאם לקטגוריות השונות ולמידת הביקוש שלהם. במילים אחרות, התוכנה יודעת לתכנן את המסלול הקצר ביותר של מוצרים פנימה והחוצה מהמחסן, בהתאם לנתונים שנזין פנימה. נתונים אלה כוללים את גודל המחלקה, כמות הפריטים בה, מידת הביקוש שלהם וכולי.
קישור להורדה: http://www.me.utexas.edu/~jensen/ORMM/excel/layout.html
SG פורצת גבולות
אני שמח לבשר כי בשנה האחרונה חברת SG שבבעלותי הרחיבה את פעילותה גם אל מעבר לים, עם כמה פרויקטים מרתקים ומאתגרים במיוחד. הנה סקירה קצרה של כמה מהם:
ג'מייקה, הטמעת מחסן חכם – פרויקט השייך לחברת לוגיסטיקה מקומית, המזרימה מדי יום מאות חבילות המיועדות למשפחות מקומיות, שמגיעות אליהם מקרובי משפחה המתגוררים בארצות אחרות. בכל זמן נתון נמצאים במחסן כ-3000 חבילות ועשרות אנשים מגיעים כדי לשחרר אותן. אלא שהמצב הנוכחי במחסן רעוע מאוד מבחינת הניהול ולוקח המון זמן למצוא את החבילה המתאימה בתוך ים החבילות האחרות.
בכדי להקל על תהליך האחסון האיתור והשליפה, הוחלט לצייד כל חבילה בברקוד ובמיקום ידוע במחסן. לצורך כך פיתחנו תוכנה מיוחדת ומותאמת אישית, המאפשרת למחסנאים להתנהל בצורה ניידת דרך המסופון שבידם ולא דרך מסך המחשב. בשלב השני כל חבילה תצויד בקוד RFID אקטיבי. המשמעות: חסכון בזמן הקליטה, האיתור והשחרור של החבילות, ומניעת טעויות ו"היעלמויות" שנובעות מהצבת חבילות במיקום לא נכון במחסן.
ניגריה, ייעול שרשרת האספקה והמחסן – פרויקט נוסף שנכנס לאחרונה חשף בפנינו חברת תשתיות גדולה עם אי סדר במחסן החלפים שלה, המוביל בעיקר לבעיית חוסרים / עודפים חמורה. מה שבכירי החברה השכילו להבין הוא שניהול נכון של המחסן ולצורך כך – של כל המרכיבים של שרשרת האספקה, בכוחו ליעל את כל תהליכי המכירה של החברה, לצמצם עלויות ולהגדיל את הרווחיות. במסגרת הפרויקט קיבלנו על עצמנו את הארגון והסידור מחדש של המחסן, עיתוד וניהול מלאי וטיפול במערך ההובלה והשינוע.
ספרד, ניהול מלאי וסוכנים – חברת אופנה בינלאומית שמוכרת את מוצריה בספרד פנתה אלינו בבקשה לעשות סדר בשרשרת האספקה, ברמת הנהגה של נהלים חדשים ותהליכי עבודה שיאפשרו למחסנאים, לסוכנים ובסופו של דבר גם ללקוחות, לדבר באותה השפה.
אז אמנם השפה היא ספרדית, אבל השנה גילינו שלוגיסטיקה תקנית מדברים באופן זהה בכל העולם כולו..